Kawowa mapa świata

Utworzono: kwi 8, 2019

Kategorie: Ciekawostki

Tagi: kawa , kawyświata , kawapartner

Kawa uprawiana jest na wielu rejonach na świecie. Zastanawialiście się kiedyś jak miejsce uprawy wpływa na jej smak i profil sensoryczny? Skąd przyjeżdżają ziarna zanim trafią do naszej filiżanki? W tym poście przybliżymy wam nieco ten temat i pomożemy wybrać tę idealną  :)

70% uprawianej kawy to arabika. Uznaje się ją za tę lepszą, jednak dla każdego stanowi to kwestię indywidualną. Więcej o tym możecie poczytać w starszym wpisie na naszym blogu. Dziś na tej właśnie odmianie się skupimy.
Zapraszamy w kawową podróż!
Na smak kawy ma wpływ bardzo wiele czynników- odmiana, właściwości gleby, nawodnienie, nasłonecznienie, temperatura, wysokość, ukształtowanie terenu i wiele innych..
Główne obszary uprawy kawy to  środkowa Afryka, Ameryka Środkowa i północna części Ameryki Południowej oraz południowo-wschodnia Azja.
W wymienionych miejscach te czynniki znacząco się różnią, co bardzo silnie wpływa na finalny profil sensoryczny kawy.
Ale do rzeczy!


AFRYKA
OFERUJE KAWY LEKKIE I SUBTELNE,
CHARAKTERYZUJĄ JE NUTY CYTRUSOWE I KWIATOWE,
CZASEM KORZENNE, A TAKŻE POSMAK RODZYNEK
NALEŻĄ DO KAW KWAŚNYCH, JEDNAK KWASOWOŚĆ TA JEST PRZYJEMNA DLA KUBKÓW SMAKOWYCH.
Uprawiane są w takich krajach jak Etiopia, Kenia, Rwanda, Uganda, czy Burundi.


AMERYKA ŚRODKOWA
Specjalizuje się w naparach LEKKO KWASOWych, Z INTENSYWNYMI NUTAMI CZEKOLADY, ORZECHÓW ORAZ KORZENNymi,
ŚWIETNIE KOMPONUJĄ SIĘ Z MLEKIEM
Uprawiane są w takich krajach jak: Dominikana, Gwatemala, Jamajka, Kostaryka, Meksyk, Portoryco, Salwador, Kuba, Honduras

AMERYKA POŁUDNIOWA
KAWY Z TEGO REJONU CHARAKTERYZUJĄ SIĘ SŁODKAWYM SMAKIEM Z SUBTELNĄ KWASOWOŚCIĄ I NUTAMI OWOCÓW, LUKRECJI, CZEKOLADY I KWIATÓW
AMERYKAŃSKIE KAWY ŚWIETNIE KOPONUJĄ SIĘ Z MLEKIEM
kraje: Ekwador, Kolumbia, Peru, Wenezuela, Brazylia


AZJA I OCEANIA
AZJATYCKIE KAWY SĄ DELIKATNIE KWASOWE, DOMINUJĄ W NICH NUTY ZIEMISTE, GORZKO CZEKOLADOWE, ORZECHOWE, A TAKŻE LEKKO PIKANTNY POSMAK
kraje: Indie, Indonezja, Sumatra, Jawa

Oczywiście cechy te nie stanowią reguły. Na smak kawy ma wpływ bardzo wiele czynników- warunki klimatyczne, sposób obróbki, palenie i wiele innych. Dużą rolę odgrywa także sposób parzenia. Podane profile smakowe stanowią jednak cenną wskazówkę i z pewnością pomogą Wam w wyborze idealnej kawy.
A Ty? Którą wybierasz? Słodka, kwiatowo-owocowa Ethipia Yirgacheffe, a może lekko cytrusowa, wzbogacona o czekoladowe nuty Brazylia Yellow Bourbon?
Wyrusz z nami w kawową podróż i odkryj swoją ulubioną ;)

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista włoskie kawy kawa do ekspresu kawy włoskie arabika herbata lavazza espresso Kawa Lavazza herbata czarna

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu