Zadbaj o swój ekspres do kawy!

Kawa towarzyszy nam każdego dnia. Pozwala nam z energią rozpocząć poranek, czy też odetchnąć podczas pracy. Często jednak zapominamy o sprawcy całego rytuału- ekspresie do kawy. W tym poście podpowiemy jak o niego dbać, by służył nam długo, a kawa za każdym razem była tak samo pyszna.

 

 

Krok 1.

Zapobiegaj powstawaniu kamienia.

 

Kamień to zdecydowanie wróg ekspresu do kawy. Zatyka przewody, może zmienić smak naparu, sprawia, że uszczelki się niszczą, spowalnia nagrzewanie się wody i ogółem skraca żywotność urządzenia i obniża jego efektywność. Co zrobić, żeby temu zapobiec? Odpowiedź to filtrowanie wody. Można to robić na dwa sposoby- stosować wodę przefiltrowaną przez specjalny dzbanek, a także używać filtru do ekspresu ( i regularnie go wymieniać). Nie jest to kosztowne, a znacznie poprawia smak kawy, a także nie wpływa negatywnie na ekspres.

Niezbędne jest także regularne odkamienianie ekspresu. Można to robić za pomocą proszku odkamieniającego, tabletek, czy płynu. Automatyczne ekspresy informują kiedy wykonanie takiego procesu jest konieczne, co znacznie pomaga utrzymać regularność.

 

Krok 2.

Czyszczenie.

 

Czyszczenie ekspresu jest bardzo ważne. Ziarna kawy posiadają specyficzne olejki, które osadzają się w poszczególnych częściach urządzenia. W przypadku ekspresu automatycznego proces ten można przeprowadzić za pomocą tabletek czyszczących. Tak jak w przypadku odkamieniania, system przypomina o konieczności przeprowadzenia czyszczenia. Niezbędne jest także czyszczenie dozownika kawy specjalną szczoteczką, co zapobiegnie jego zatkaniu.

W przypadku ekspresu kolbowego najlepiej jest użyć proszku czyszczącego. W kolbie należy umieścić tzw. ślepe sitko, które uniemożliwi wypływanie roztworu na zewnątrz, wsypać odrobinę proszku i włączyć program czyszczący. Następnie należy wyczyścić grupę specjalną szczoteczką, dzięki czemu usunięte zostaną resztki kawy. Na końcu należy zamocować kolbę i przepuścić przez nią wodę.

Bardzo ważne jest również czyszczenie pojemnika na fusy oraz tacki na wodę.

 

A co z układem mlecznym? Zdecydowanie nie można go pominąć podczas czyszczenia.

W przypadku ekspresów z dyszą sprawa jest stosunkowo prosta- po spienianiu mleka wystarczy ją przetrzeć wilgotną ściereczką, a następnie na chwilę odkręcić, by pozbyć się resztek mleka.

Ekspresy automatyczne mają bardziej zintegrowany układ mleczny. Aby go wyczyścić wystarczy włożyć rurkę do mleka do pojemniczka z wodą i włączyć specjalny program lub po prostu spienianie. Ważne, żeby robić to po każdym spienianiu! Co jakiś czas warto zastosować także specjalny płyn do układu mlecznego, które usunie wszystkie zalegające osady.

 

Krok 3.

Ostatnie szlify ;)

 

Na koniec warto również zadbać o wygląd zewnętrzny ekspresu do kawy. Wystarczy regularnie przecierać go wilgotną szmatką z delikatnym detergentem, żeby usunąć ewentualne plamy i zacieki z kawy i mleka, które z pewnością nie wyglądają zachęcająco.

 

I gotowe! Wdrażając regularnie wszystkie powyższe kroki Twój ekspres będzie Ci służył przez długi czas :)

 

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista kawa do ekspresu włoskie kawy kawy włoskie arabika herbata lavazza kapsułki espresso syrop do kawy

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu