Produkcja i rodzaje kawy ziarnistej

Utworzono: paź 3, 2019

Kategorie: Ciekawostki

Na smak i jakość kawy wpływa przede wszystkim gatunek krzewu kawowego i metody przetwarzania ziaren. Położenie plantacji, rodzaj gleby i sposób uprawiania roślin także jest bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym ostateczny smak naparu.

Rodzaje kawy

Choć naukowcy odkryli i sklasyfikowali setki różnych gatunków kawowców, do dalszej obróbki i produkcji wykorzystywane są głównie 3 rodzaje: arabica, robusta, liberika (i jej genetyczna mutacja). Obecnie najczęściej można spotkać się z dwoma pierwszymi gatunkami, nierzadko przygotowanymi także jako mieszanki, mające na celu wydobyć unikalny i wyrazisty smak. Arabica wymaga bardzo specyficznych warunków uprawnych, najlepiej rośnie na dużych wysokościach, jest pełna smaku i aromatów. Uważana jest za wysokiej jakości kawę, przez co jest droższa od pozostałych gatunków. Kawa ziarnista robusta najczęściej spotykana jest jako dodatek w mieszankach, obniżający ich koszt. Jest nieco mniej aromatyczna od arabiki, lecz cechuje się dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny. Na powierzchni espresso tworzy grubszą warstwę cremy, dzięki czemu chętnie wykorzystywana jest przy tego rodzaju naparach.

Proces produkcji

Gdy owoce na krzewach w pełni dojrzeją, są one zbierane i poddawane tzw. pulpowaniu. Ziarna oddzielane są od skórki i miąższu, następnie są one płukane i sortowane. Tak przygotowane ziarna poddawane są suszeniu – najbardziej aromatyczna i wykwintna kawa powstaje z ziaren suszonych na słońcu, jednak najczęściej wykorzystywane są w tym celu mechaniczne suszarnie. Na samym końcu ziarna trafiają do palarni – to tutaj uwydatnia się ich aromat i uzyskują brązowy kolor. Każda kawa może mieć różny stopień wypalania, w tym palenie jasne, średnie (najczęściej spotykane) i ciemne. Im ciemniejsze palenie, tym mniejsza kwaskowatość naparu i większa gorycz, jaką charakteryzuje się kawa. Sklep z pewnością poinformuje Cię o stopniu wypalenia ziaren.

Mielenie kawy

Od stopnia zmielenia kawy zależy smak naparu. Im drobniejsze mielenie, tym intensywniejszy jest aromat i wyczuwalna goryczka. Kawa drobno zmielona jest bardzo mocna w smaku, dlatego wykorzystywana jest w ekspresach ciśnieniowych, w których zaledwie przez pół minuty wyciągany jest cały smak i aromat naparu. Do zwykłego parzenia w filiżance, kubku lub czajniku najlepiej nada się średnio zmielona kawa, która przez długi czas będzie oddawała smak i aromat bez goryczki. W ekspresach przelewowych najlepiej sprawdzi się kawa grubo zmielona, w której woda powoli będzie przesączać się przez wszystkie warstwy, wyciągając aromat z ziaren. Kawę ziarnistą najlepiej mielić samemu, tuż przed podaniem. Jeśli nie mamy takiej możliwości, niemal każdy sklep z kawą oferuje mielenie ziaren na miejscu.

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista kawa do ekspresu włoskie kawy kawy włoskie arabika herbata lavazza syrop do kawy kapsułki MONIN

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu