Jaką kawę lubią włosi?

Utworzono: paź 3, 2019

Kategorie: Ciekawostki

Włoską kawą nazywamy te ziarna, które wypalane i przygotowywane są we włoskich palarniach. Ziarna w formie surowej sprowadzane są z plantacji w Etiopii, a następnie na miejscu obrabiane i poddawane dalszej obróbce. Włoska kawa charakteryzuje się bardzo mocnym wypaleniem ziaren – przybierają one bardzo mocno brązowy kolor, a dobrze przygotowane czekoladowo-orzechowy aromat.

Włoska kawa

Jak już wcześniej wspomniano, kawa włoska charakteryzuje się mocnym lub bardzo mocnym wypaleniem. Północne części kraju preferują kawy o lżejszym, średnim wypaleniu i bogatym aromacie arabiki. Kawa Illy przeznaczona jest właśnie do przygotowywania delikatniejszych naparów o silnym aromacie i ledwo wyczuwalnej goryczce. Mocniejsze wypalanie ziaren sprawia, że ziarna w dużej mierze tracą swoje naturalne, kwaskowe aromaty, które zastępowane są czekoladowo-orzechową goryczką spowodowaną mocnym wypaleniem. Im bliżej południa Włoch, tym chętniej mieszkańcy sięgają po mocniejsze napary, dlatego częściej można tu spotkać mieszanki różnych gatunków kawy. Domieszka robusty, która ma delikatniejszy aromat od arabiki i cechuje się dwukrotnie większą ilością kofeiny często przekracza tu 20% mieszanki, a w niektórych rejonach może nawet być jej dominującą częścią. Dla osób preferujących mocną kawę włoską, bez nadmiaru goryczki, jaką można spotkać w centralnych częściach Włoch powstała kawa Kimbo – domieszka robusty sprawia, że napar jest mocniejszy, lecz pozbawiony goryczki powstałej wskutek wypalania, a średnie lub mocne palenie nadaje jej charakterystyczny orzechowy aromat.

Przygotowanie włoskiej kawy

Choć kawa włoska kojarzy się bardzo mocnym naparem najczęściej spożywana jest w takiej formie w najbardziej wsuniętych na południe częściach kraju, w tym Sycylii, czy Neapolu. W pozostałych częściach kraju Włosi preferują kawę mocno lub średnio paloną. Tradycyjne espresso włoskie przygotowywane jest z 7 g świeżo zmielonej kawy, którą poddaje się procesowi ekstrakcji przez 25 sekund. W ten sposób powstaje 25 ml aromatycznego naparu, który może być bazą do przygotowania napojów takich jak latte, cappuccino, czy macchiato. Duża ilość mleka i innych dodatków sprawia, że napar staje się delikatniejszy, a nutka goryczy jedynie lekko wyczuwalna, dlatego śmiało do jego przygotowania można wykorzystać średnio lub mocno paloną mieszankę kaw arabika i robusta. Doskonały skład do przygotowania naparu do napojów kawowych ma kawa Pellini – cechuje ją bogaty aromat i głęboki, intensywny smak, a także gęsta crema na powierzchni filiżanki.

Niezależnie od regionu Włoch, jaki zamieszkują, jedno jest pewne – Włosi uwielbiają kawę. Lokalne kawiarnie w godzinach porannych i podczas przerw pełne są mieszkańców, którzy pomiędzy kolejnymi łykami kawy prowadzą ożywione rozmowy lub rozkoszują się przepięknym słońcem.

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista kawa do ekspresu włoskie kawy kawy włoskie arabika herbata lavazza syrop do kawy kapsułki MONIN

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu