Arabika & robusta

Do rodziny kawowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, jednak produkcja kawy opiera się tylko na ich dwóch gatunkach: Arabica i Robusta. Czym różnią się te dwie odmiany i jak wybrać kawę dla siebie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej ;)

Arabica Arabica (Coffea arabica ) jest uważana za bardziej szlachetną odmianę od robusty. Jest bardzo wymagająca pod względem warunków uprawy. Potrzebuje stabilnego klimatu na wysokości od 600 do 2000m n.p.m. Klimat plantacji nizinnych (do 900 m n.p.m.) charakteryzuje wyższa średnia temperaturą powietrza (25°C) a także wyższa wilgotność, co skutkuje szybszym dojrzewaniem owoców. To zaś powoduje, że roślina nie osiąga pełnych walorów smakowych, a w zamian tego staje się bardziej kwaskowata i gorzka. Dlatego właśnie im wyżej uprawiana jest Arabica, tym wyższa jest jej wartość ze względu na bogatszy bukiet smakowy. Arabica ma łagodny, zrównoważony smak i jest lekko kwaskowata. Pijąc ją można wyczuć zarówno nuty owocowe, jak i klasyczne czekoladowo-orzechowe.

Robusta Robusta (Coffea canephora) jest dużo łatwiejsza w uprawie niż arabika. Jej plantacje rozwijają się już od około 200 m nad poziomem morza. Odmiana ta jest dużo bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Niestety pod względem smakowym robusta nie ma tyle do zaoferowania co arabika. Cechuje się gorzkim, cierpkim posmakiem. Te wszystkie czynniki powodują, że jest ona tańsza od arabiki. Nadaje jednak kawie gęstą, oleistą konsystencję, a crema na powierzchni jest obfita i trwała. Robusta ma również prawie dwa razy większą zawartość kofeiny niż arabika. Dodanie jej do mieszanki przekłada się zatem na silniejsze działanie pobudzające kawy.

Ziarno prawdę Ci powie...

Na podstawie wyglądu ziarna łatwo można ocenić z którą odmianą kawy mamy do czynienia. Ziarna arabiki są podłużne, płaskie i mają zielonkawy kolor. Bruzda biegnąca wzdłuż ziarna jest delikatnie zakrzywiona. Ziarna robusty są zaś nieco mniejsze, bardziej owalne, a ich barwa oscyluje między jasnozieloną a szarawą. Bruzda jest całkowicie prosta. Nie da się jednoznacznie określić, która odmiana jest lepsza. Zależy to od preferencji. Zachęcamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą kaw 100% arabika, a także licznych mieszanek z domieszką robusty.

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista włoskie kawy kawa do ekspresu kawy włoskie arabika herbata lavazza espresso Kawa Lavazza czarna herbata

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu