-
KAWA
RABAT -20% NA KAWY TUPINAMBA
-
HERBATA
POLECANE:
Adalbert's Soursop Green Tea 110g
20,24 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
153,66 zł -
YERBA MATE
NASZE PROPOZYCJE:
-
SŁODKOŚCI
Monin Caramel 150ml Pisak Latte Art
20,33 zł13,82 zł -
NA PREZENT
NA KAŻDĄ OKAZJĘ
- EKSPRESY
- FILTRY
- CHEMIA
- AKCESORIA
- NIŻSZA CENA PRZECENY
Koszyk zakupów
Koszyk zakupów
-
Adalbert's Soursop Green Tea 110g
20,24 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
153,66 zł -
-
Monin Caramel 150ml Pisak Latte Art
20,33 zł13,82 zł -
Passalacqua Alambra 250g
- Rodzaj: kawa mielona
- Skład: Arabica (30%) Robusta (70%)
- Stopień palenia: ciemny
- Zawartość kofeiny: wysoka
- Palarnia: Włochy
Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 dziś
Koszty dostawy
Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.
Forma przesyłki | Forma płatności | Koszt dostawy | Waga maks. |
---|---|---|---|
Pocztex kurier 48 | przelew | 11,50 zł | 27 kg |
Paczkomat InPost | przelew | 12,50 zł | 8 kg |
Przesylka kurierska FedEx | przelew | 14,00 zł | 27 kg |
Odbiór w punkcie: Poczta, Żabka, Biedronka, Orlen, kiosk Ruchu | przelew | 10,50 zł | 20 kg |
Przesyłka kurierska FedEx | pobranie | 17,00 zł | 27 kg |
Pocztex kurier 48 | pobranie | 13,50 zł | 27 kg |
Odbiór w punkcie: Poczta, Żabka, Biedronka, Orlen, kiosk Ruchu | pobranie | 12,50 zł | 20 kg |
Odbiór osobisty | przelew/pobranie | 0,00 zł | brak |
Formy płatności
Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Zamów telefonicznie: 733 088 400


Passalacqua Alambra
idealna baza mlecznych specjałów
Passalacqua Alambra to mieszanka ciemno palonych ziaren gatunku Arabica i Robusta, ze znaczącą przewagą tej drugiej (70%). Takie połączenie zaowocowało kawą o intensywnym i wyrazistym smaku, pełnym body i trwałej, obfitej cremie.
Za sprawą swojej charakterystyki jest idealną podstawą dla kaw mlecznych. Przygotujemy na jej bazie doskonałe cappuccino lub latte macchiato. Skusi także amatorów niebywale mocnego i wyrazistego espresso. Duża dawka kofeiny, którą oferuje Passalacqua Alambra, czyni z niej skuteczny zastrzyk energii, tak potrzebny z samego rana lub podczas cięższych chwil w pracy.
CHARAKTERYSTYKA KAWY
POCHODZENIE
![]() |
Rodzaj kawy mielona |
![]() |
Pochodzenie ziaren Ameryka Południowa i Środkowa, Azja |
![]() |
Palarnia Włochy |
SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI
![]() |
Skład 30% Arabica, 70% Robusta |
![]() |
Stopień palenia ciemny |
![]() |
Zawartość kofeiny wysoka |

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA
Kawa Passalacqua Alambra została zmielona w sposób preferujący przygotowanie w kawiarkach. Jednak z powodzeniem może zostać wykorzystana również w ekspresach ciśnieniowych, french press'ach lub parzona tradycyjnymi sposobami.
EKSPRES AUTOMATYCZNY Ta kawa doskonale smakuje z ekspresu automatycznego. |
![]() |
EKSPRES KOLBOWY Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku. |
![]() |
EKSPRES PRZELEWOWY Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły. |
![]() |

![]() |
FRENCH PRESS Amatorzy kawy "pressowanej" na pewno docenią jej walory. |
![]() |
KAWIARKA Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie. |
![]() |
SPOSÓB TRADYCYJNY Jeśli lubisz tradycyjną "polską parzoną" ta kawa jest dla Ciebie. |
PROFIL SMAKOWY KAWY
Kawa Passalacqua Alambra idealnie nadaje się do przygotowania kaw mlecznych typu Latte Macchiato czy Cappucino, przypadnie do gustu także wielbicielom mocnego i intensywnego espresso, w neapolitańskim stylu. Charakteryzuje się intensywnym i wyrazistym smakiem, w którym dominują nuty, pikantnych, korzennych przypraw i ciemnej czekolady.

Intensywność (9/10) ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ |
Słodycz (5/10) ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ |
Kwasowość (5/10) ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ |
Body (8/10) ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ |
NUTY AROMATYCZNE Gorzka czekolada i przyprawy korzenne. |
![]() ![]() |
Co to są nuty aromatyczne ?
Można by pomyśleć, że mówiąc o nutach aromatycznych czy smakowych w kawie, mamy na myśli latte z syropem waniliowym lub kawy aromatyzowane, nic podobnego. Nuty aromatyczne to najczęściej subtelne, delikatnie wyczuwalne różnice smaku i aromatu, wyróżniające poszczególne kawy. Te drobne niuanse wynikają przede wszystkim z pochodzenia, warunków klimatycznych i gatunku, ale także procesu przygotowania i palenia ziaren. Idąc nieco na skróty można powiedzieć, że kawa pochodząca z Ameryki Południowej jest delikatnie słodka, w tych z Afryki możemy wyczuć cytrusy lub kwiaty, a azjatyckie odmiany charakteryzuje niższa kwasowość i nuty przypraw. Nie bez znaczenia jest również wysokość, na której uprawiane są krzewy kawowca. Im wyżej położona jest plantacja, ziarna dojrzewają wolniej i mają możliwość wytworzenia większej ilości cukrów i aromatów, dając szlachetniejszy smak. Producenci łączą ze sobą różne ziarna, eksperymentują z procesami palenia, dając nam w ten sposób bukiet różnorodnych nut aromatycznych.
Passalacqua - neapolitański charakter kawy

Dzieje palarni Passalacqua rozpoczęły się tuż po II Wojnie Światowej, w 1948 roku. W kraju spustoszonym wojenną pożogą i trapionym przez wszechobecną biedą, aby się utrzymać i wyżywić, dziadek Samuel pracował jako przedstawiciel handlowy, a jego synowie Biagio, Yor Armando i Emilio łapali się różnych zajęć aby go w tym wspomóc. Przełomem i punktem zwrotnym, stał się okazyjny zakup starego pieca, który co 20 minut wypalał 5 kg kawy. To od niego rozpoczęła się kariera palarni spod znaku indiańskiego chłopca, który stał się znakiem rozpoznawczym marki na całym świecie.
Dziś kawa przybywa do palarni z wielu krajów świata, ale jest to dla niej tylko połowa drogi, wkrótce potem, udaje się w kolejną podróż, tym razem do spragnionych jej smaku i aromatu kawoszy w innych zakątkach globu. Pomimo zmian i rozwoju, palarnia Passalacqua tak jak przed laty, nadal jest miejscem emanującym pozytywną energią, także poprzez swoje produkty. Wszędzie tam, gdzie mały indianin z zachwytem oblizuje usta, napotkamy doskonałą kawę, w której stworzenie włożono wiele takich wartości jak: lojalność, poczucie wspólnoty, rzetelność. Wszystko co niesie ze sobą słowo “rodzina”, bo tak też traktują swoich klientów.
Opis
Producent | Passalacqua |
Rodzaj kawy | mielona |
Skład | Arabica (30%) Robusta (70%) |
Zawartość kofeiny | wysoka |
Stopień palenia | ciemny |
Kraj palenia | Włochy |
Waga | 250 g |
Najlepiej spożyć przed | 30-06-2023 |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |