Kurukahveci Mehmet Efendi 500g (turecka)

  • Rodzaj: kawa drobno mielona
  • Skład: 100% Arabica
  • Stopień palenia: średni
  • Zawartość kofeiny: niska
  • Sposób przygotowania: po turecku (tygielek cezve)
  • Palarnia: Turcja
  • Opakowanie: 500g
  • Data palenia: 01-05-2023
  • Najlepiej spożyć przed: 01-05-2025
Produkt dostępny w magazynie!

Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 dziś

60,90 zł Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 60,90 zł
sztuki

clear

Koszty dostawy

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.

Forma przesyłkiForma płatnościWaga maks.Koszt dostawy
Pocztex kurier 48 przelew 27 kg 12,90 zł
Pocztex kurier 48 pobranie 27 kg 15,90 zł
Kurier UPS przelew 25 kg 19,90 zł
Kurier UPS
pobranie 25 kg 22 zł
Kurier GLS przelew 27 kg 15,50 zł
Kurier GLS
pobranie 27 kg 16,90 zł
ORLEN Paczka przelew 10 kg 8,60 zł
Paczkomat InPost przelew 8 kg 16,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie przelew 20 kg 11,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie pobranie 20 kg 14,50 zł
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 300 zł przelew/pobranie 27 kg 0,00 zł
Odbiór osobisty przelew/pobranie brak 0,00 zł

Formy płatności

formy płatności

Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Sprawdź koszt wysyłki i formy płatności koszty wysyłki

Zamów telefonicznie: 733 088 400

KONKURS LAVAZZA

Kawa  po turecku
Kawa turecka Mehmet Efendi

Kurukahveci Mehmet Efendi
oryginalna kawa turecka

Mehmet Efendi to oryginalna turecka kawa mielona, produkowana przez markę Kurukahveci, będącą jedną z najpopularniejszych w Turcji. Została oparta wyłącznie o najwyższej jakości ziarna gatunku Arabica (100%), które zgodnie z tureckimi zwyczajami, poddano średniemu paleniu i bardzo drobnemu mieleniu.

Ta niezwykle aromatyczna i klimatyczna propozycja, przeznaczona jest do parzenia w tradycyjnym, tureckim tygielku cezve, może jednak być również przygotowywana sposobem tradycyjnym.


CHARAKTERYSTYKA KAWY

PODSTAWOWE DANE

Rodzaj kawy
drobno mielona
Waga opakowania
500g
Palarnia
Turcja

SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI

Skład
100% Arabica
Stopień palenia
średni
Zawartość kofeiny
niska
Kawa po turecku

Kontakt
Ubezpieczenie paczki

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA

Kawa Mehmet Efendi została zmielona bardzo drobno, z myślą o tureckiej kulturze parzenia kawy w tradycyjnym tygielku cezve. Może jednak zostać wykorzystana także do parzenia tradycyjnego.

EKSPRES AUTOMATYCZNY
Ta kawa doskonale smakuje z ekspresu automatycznego.
EKSPRES KOLBOWY
Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku.
EKSPRES PRZELEWOWY
Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły.
Sposoby parzenia
KAWIARKA
Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie.
KAWA PO TURECKU
Parzona w tygielku, zabierze Cię w egzotyczną podróż smaków.
SPOSÓB TRADYCYJNY
Jeśli lubisz tradycyjną "polską parzoną" ta kawa jest dla Ciebie.

KAWA PO TURECKU - COŚ WIĘCEJ NIŻ TRADYCJA

Turecka kawa to nie tylko napój, to dziedzictwo narodowe. Co zostało potwierdzone w 2013 roku poprzez wpisanie jej na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Świeżo palone ziarna kawy są mielone na drobny proszek, następnie zalane zimną wodą z dodatkiem cukru i gotowane na wolnym ogniu, w miedzianym tygielku zwanym "cezve". Ten powolny proces trwa aż do chwili pojawienia się pianki na powierzchni naparu. Prawdziwą sztuką jest wyczucie optymalnego momentu, w którym należy go zakończyć. Zbyt krótkie gotowanie nie pozwoli wytworzyć odpowiedniej ilości pianki, a zbyt długie ją zredukuje nadając kawie niepożądany gorzki posmak. Pije się ja przede wszystkim w kawiarniach, gdzie jest podawana w małych filiżankach wraz ze szklanką czystej wody. Jest elementem tureckiego stylu życia, gdzie zaproszenie na kawę jest jednocześnie zaproszeniem do rozmowy. Ta mocno osadzona w tureckiej społeczności tradycja, jest odzwierciedleniem gościnności, przyjaźni i umiłowaniem określonego sposobu spędzania czasu. Jak również nieodzownym elementem wszelakich świąt i uroczystości.

Parzenie to prawdziwy rytuał, wymagający dokładności i cierpliwości, ale efekt wynagradza wszystkie trudy. Zmielona ziarna po połączeniu z wodą i cukrem trzykrotnie należy doprowadzić do momentu "spienienia", na przemian zdejmując i stawiając tygielek na ogniu, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia.

Kawa  po turecku

Jak parzyć kawę po turecku ?

1. Wlej do tygielka zimną, a najlepiej bardzo zimną wodę w ilości odpowiadającej liczbie filiżanek, które chcemy otrzymać + dodatkowo około pół filiżanki.
2. Wsyp drobno zmieloną kawę w proporcjach 1 łyżeczka / 1 filiżankę, w ilości odpowiadającej temu ile wlaliśmy wody.
3. Dodaj cukier i jeśli lubisz, przyprawy (imbir, cynamon , kardamon), możesz to zrobić według własnych upodobań. Pamiętaj jednak aby zrobić to przed, a nie w trakcie parzenia.
4. Tygielek stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż kawa zacznie się pienić. Zdejmujemy, czekamy aż piana opadnie, nie mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu. Powtarzamy ten proces jeszcze dwukrotnie, pamiętając o tym aby nie doprowadzić do wrzenia. Aby fusy opadły szybciej, na samym końcu dodaj odrobinę zimnej wody.
5. Rozlej do małych filiżanek (mogą być te do espresso) i serwuj ze szklanką wody oraz małym słodkim dodatkiem, np. kawałkiem tureckiej chałwy.

Smacznego ...

MEH.M.EFE.500
8690627023500
14 szt.

Opis

ProducentKurukahveci Mehment Efendi
Rodzaj kawymielona
SkładArabica (100%)
Zawartość kofeinyniska
Stopień paleniaśredni
Kraj paleniaTurcja
Waga500 g
Data palenia01-05-2023
Najlepiej spożyć przed01-05-2025
Przeznaczenietygielek (po turecku)
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kurukahveci Mehmet Efendi...

60,90 zł