-
KAWA
KawaPartner.pl poleca:
-
HERBATA
POLECANE:
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
189,00 złPrzy Kominku 40g - Essential Collections
9,80 zł 14,00 złMalinowa Ambrozja 40g - Fruits Collection
9,80 zł 14,00 zł -
YERBA MATE
NASZE PROPOZYCJE:
-
SŁODKOŚCI
-
NA PREZENT
NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złKarta Podarunkowa o wartości 100zł
100,00 zł -
EKSPRESY
Nivona CafeRomatica 759 HIT CENOWY
2 769,00 zł 2 999,00 złMelitta Purista F23/0-102 czarny + 2kg kawy GRATIS
1 680,00 zł 1 899,00 zł599,00 zł1 450,00 zł -
KONSERWACJA
-
FILTRY
-
AKCESORIA
- NIŻSZA CENA * OKAZJE *
Koszyk zakupów
Koszyk zakupów
-
-
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
189,00 złPrzy Kominku 40g - Essential Collections
9,80 zł 14,00 złMalinowa Ambrozja 40g - Fruits Collection
9,80 zł 14,00 zł -
-
-
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złKarta Podarunkowa o wartości 100zł
100,00 zł -
Nivona CafeRomatica 759 HIT CENOWY
2 769,00 zł 2 999,00 złMelitta Purista F23/0-102 czarny + 2kg kawy GRATIS
1 680,00 zł 1 899,00 zł599,00 zł1 450,00 zł -
-
-
Kurukahveci Mehmet Efendi 100g
- Rodzaj: kawa drobno mielona
- Skład: 100% Arabica
- Stopień palenia: średni
- Zawartość kofeiny: niska
- Sposób przygotowania: po turecku (tygielek cezve)
- Palarnia: Turcja
- Opakowanie: 100g
- Data palenia: 01-07-2023
- Najlepiej spożyć przed: 01-01-2025
Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 jutro
Koszty dostawy
Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.
Forma przesyłki | Forma płatności | Waga maks. | Koszt dostawy |
---|---|---|---|
Pocztex kurier 48 | przelew | 27 kg | 11,50 zł |
Pocztex kurier 48 | pobranie | 27 kg | 14,50 zł |
Przesylka kurierska GLS | przelew | 27 kg | 14,90 zł |
Przesyłka kurierska GLS |
pobranie | 27 kg | 16,90 zł |
ORLEN Paczka | przelew | 10 kg | 8,60 zł |
Paczkomat InPost | przelew | 8 kg | 16,90 zł |
Pocztex - odbiór w punkcie | przelew | 20 kg | 10,50 zł |
Pocztex - odbiór w punkcie | pobranie | 20 kg | 12,50 zł |
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 300 zł | przelew/pobranie | 27 kg | 0,00 zł |
Odbiór osobisty | przelew/pobranie | brak | 0,00 zł |
Formy płatności

Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Zamów telefonicznie: 733 088 400


Kurukahveci Mehmet Efendi
oryginalna kawa turecka
Mehmet Efendi to oryginalna turecka kawa mielona, produkowana przez markę Kurukahveci, będącą jedną z najpopularniejszych w Turcji. Została oparta wyłącznie o najwyższej jakości ziarna gatunku Arabica (100%), które zgodnie z tureckimi zwyczajami, poddano średniemu paleniu i bardzo drobnemu mieleniu.
Ta niezwykle aromatyczna i klimatyczna propozycja, przeznaczona jest do parzenia w tradycyjnym, tureckim tygielku cezve, może jednak być również przygotowywana sposobem tradycyjnym.
CHARAKTERYSTYKA KAWY
PODSTAWOWE DANE
![]() |
Rodzaj kawy drobno mielona |
![]() |
Waga opakowania 100g |
![]() |
Palarnia Turcja |
SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI
![]() |
Skład 100% Arabica |
![]() |
Stopień palenia średni |
![]() |
Zawartość kofeiny niska |

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA
Kawa Mehmet Efendi została zmielona bardzo drobno, z myślą o tureckiej kulturze parzenia kawy w tradycyjnym tygielku cezve. Może jednak zostać wykorzystana także do parzenia tradycyjnego.
EKSPRES AUTOMATYCZNY Ta kawa doskonale smakuje z ekspresu automatycznego. |
![]() |
EKSPRES KOLBOWY Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku. |
![]() |
EKSPRES PRZELEWOWY Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły. |
![]() |

![]() |
KAWIARKA Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie. |
![]() |
KAWA PO TURECKU Parzona w tygielku, zabierze Cię w egzotyczną podróż smaków. |
![]() |
SPOSÓB TRADYCYJNY Jeśli lubisz tradycyjną "polską parzoną" ta kawa jest dla Ciebie. |
KAWA PO TURECKU - COŚ WIĘCEJ NIŻ TRADYCJA
Turecka kawa to nie tylko napój, to dziedzictwo narodowe. Co zostało potwierdzone w 2013 roku poprzez wpisanie jej na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Świeżo palone ziarna kawy są mielone na drobny proszek, następnie zalane zimną wodą z dodatkiem cukru i gotowane na wolnym ogniu, w miedzianym tygielku zwanym "cezve". Ten powolny proces trwa aż do chwili pojawienia się pianki na powierzchni naparu. Prawdziwą sztuką jest wyczucie optymalnego momentu, w którym należy go zakończyć. Zbyt krótkie gotowanie nie pozwoli wytworzyć odpowiedniej ilości pianki, a zbyt długie ją zredukuje nadając kawie niepożądany gorzki posmak. Pije się ja przede wszystkim w kawiarniach, gdzie jest podawana w małych filiżankach wraz ze szklanką czystej wody. Jest elementem tureckiego stylu życia, gdzie zaproszenie na kawę jest jednocześnie zaproszeniem do rozmowy. Ta mocno osadzona w tureckiej społeczności tradycja, jest odzwierciedleniem gościnności, przyjaźni i umiłowaniem określonego sposobu spędzania czasu. Jak również nieodzownym elementem wszelakich świąt i uroczystości.
Parzenie to prawdziwy rytuał, wymagający dokładności i cierpliwości, ale efekt wynagradza wszystkie trudy. Zmielona ziarna po połączeniu z wodą i cukrem trzykrotnie należy doprowadzić do momentu "spienienia", na przemian zdejmując i stawiając tygielek na ogniu, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia.

Jak parzyć kawę po turecku ?
1. Wlej do tygielka zimną, a najlepiej bardzo zimną wodę w ilości odpowiadającej liczbie filiżanek, które chcemy otrzymać + dodatkowo około pół filiżanki.
2. Wsyp drobno zmieloną kawę w proporcjach 1 łyżeczka / 1 filiżankę, w ilości odpowiadającej temu ile wlaliśmy wody.
3. Dodaj cukier i jeśli lubisz, przyprawy (imbir, cynamon , kardamon), możesz to zrobić według własnych upodobań. Pamiętaj jednak aby zrobić to przed, a nie w trakcie parzenia.
4. Tygielek stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż kawa zacznie się pienić. Zdejmujemy, czekamy aż piana opadnie, nie mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu. Powtarzamy ten proces jeszcze dwukrotnie, pamiętając o tym aby nie doprowadzić do wrzenia. Aby fusy opadły szybciej, na samym końcu dodaj odrobinę zimnej wody.
5. Rozlej do małych filiżanek (mogą być te do espresso) i serwuj ze szklanką wody oraz małym słodkim dodatkiem, np. kawałkiem tureckiej chałwy.
Smacznego ...
Opis
Producent | Kurukahveci Mehment Efendi |
Rodzaj kawy | mielona |
Skład | Arabica (100%) |
Zawartość kofeiny | niska |
Stopień palenia | średni |
Waga | 100g |
Data palenia | 01-07-2023 |
Najlepiej spożyć przed | 01-01-2025 |
Przeznaczenie | tygielek (po turecku) |
Przechowywanie | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |