CASVAA Safranli Kahve z szafranem 250g (turecka)

  • Rodzaj: kawa mielona, smakowa
  • Skład: 100% Arabica, śmietanka w proszku, szafran
  • Stopień palenia: średni
  • Zawartość kofeiny: niska
  • Smak: kawa z szafranem
  • Sposób przygotowania: kawa po turecku
  • Palarnia: Turcja
  • Opakowanie: 250g
  • Najlepiej spożyć przed: 01-06-2025
Produkt dostępny w magazynie!

Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 dziś

Ostatnie sztuki w magazynie
40,00 zł Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 40,00 zł
sztuki

clear

Koszty dostawy

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.

Forma przesyłkiForma płatnościWaga maks.Koszt dostawy
Pocztex kurier 48 przelew 27 kg 12,90 zł
Pocztex kurier 48 pobranie 27 kg 15,90 zł
Kurier UPS przelew 25 kg 19,90 zł
Kurier UPS
pobranie 25 kg 22 zł
Kurier GLS przelew 27 kg 15,50 zł
Kurier GLS
pobranie 27 kg 16,90 zł
ORLEN Paczka przelew 10 kg 8,60 zł
Paczkomat InPost przelew 8 kg 16,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie przelew 20 kg 11,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie pobranie 20 kg 14,50 zł
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 300 zł przelew/pobranie 27 kg 0,00 zł
Odbiór osobisty przelew/pobranie brak 0,00 zł

Formy płatności

formy płatności

Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Sprawdź koszt wysyłki i formy płatności koszty wysyłki

Zamów telefonicznie: 733 088 400

KONKURS LAVAZZA

Kawa  po turecku
Kawa turecka Casvaa

Casvaa Safranli Kahve
kawa po turecku z szafranem

Casvaa Safranli Kahve to oryginalna turecka kawa mielona. Została oparta o średnio palone i bardzo drobno zmielone ziarna gatunku Arabica (100%), które wzbogacono dodatkiem szafranu i śmietanką w proszku. Ta niezwykle aromatyczna i klimatyczna mieszanka, przeznaczona jest do parzenia w tradycyjnym, tureckim tygielku cezve.

Bardzo ładne, ozdobione klasycznymi tureckimi wzorami opakowanie może stanowić oryginalny upominek na każdą okazję.


CHARAKTERYSTYKA KAWY

POCHODZENIE

Rodzaj kawy
mielona, smakowa
Waga opakowania
250g
Palarnia
Turcja

SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI

Skład
100% Arabica
z dodatkami smakowymi
Stopień palenia
średni
Zawartość kofeiny
niska
Kawa po turecku

Kontakt
Ubezpieczenie paczki

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA

Kawa Casvaa Safranli Kahve została zmielona bardzo drobno, z myślą o tureckiej kulturze parzenia kawy w tradycyjnym tygielku cezve. Może jednak zostać wykorzystana także do parzenia tradycyjnego.

EKSPRES AUTOMATYCZNY
Ta kawa doskonale smakuje z ekspresu automatycznego.
EKSPRES KOLBOWY
Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku.
EKSPRES PRZELEWOWY
Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły.
Sposoby parzenia
KAWIARKA
Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie.
KAWA PO TURECKU
Parzona w tygielku, zabierze Cię w egzotyczną podróż smaków.
SPOSÓB TRADYCYJNY
Jeśli lubisz tradycyjną "polską parzoną" ta kawa jest dla Ciebie.

KAWA PO TURECKU - COŚ WIĘCEJ NIŻ TRADYCJA

Turecka kawa to nie tylko napój, to dziedzictwo narodowe. Co zostało potwierdzone w 2013 roku poprzez wpisanie jej na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Świeżo palone ziarna kawy są mielone na drobny proszek, następnie zalane zimną wodą z dodatkiem cukru i gotowane na wolnym ogniu, w miedzianym tygielku zwanym "cezve". Ten powolny proces trwa aż do chwili pojawienia się pianki na powierzchni naparu. Prawdziwą sztuką jest wyczucie optymalnego momentu, w którym należy go zakończyć. Zbyt krótkie gotowanie nie pozwoli wytworzyć odpowiedniej ilości pianki, a zbyt długie ją zredukuje nadając kawie niepożądany gorzki posmak. Pije się ja przede wszystkim w kawiarniach, gdzie jest podawana w małych filiżankach wraz ze szklanką czystej wody. Jest elementem tureckiego stylu życia, gdzie zaproszenie na kawę jest jednocześnie zaproszeniem do rozmowy. Ta mocno osadzona w tureckiej społeczności tradycja, jest odzwierciedleniem gościnności, przyjaźni i umiłowaniem określonego sposobu spędzania czasu. Jak również nieodzownym elementem wszelakich świąt i uroczystości.

Parzenie to prawdziwy rytuał, wymagający dokładności i cierpliwości, ale efekt wynagradza wszystkie trudy. Zmielona ziarna po połączeniu z wodą i cukrem trzykrotnie należy doprowadzić do momentu "spienienia", na przemian zdejmując i stawiając tygielek na ogniu, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia.

Kawa  po turecku

Jak parzyć kawę po turecku ?

1. Wlej do tygielka zimną, a najlepiej bardzo zimną wodę w ilości odpowiadającej liczbie filiżanek, które chcemy otrzymać + dodatkowo około pół filiżanki.
2. Wsyp drobno zmieloną kawę w proporcjach 1 łyżeczka / 1 filiżankę, w ilości odpowiadającej temu ile wlaliśmy wody.
3. Dodaj cukier i przyprawy (imbir, cynamon , kardamon), możesz to zrobić według własnych upodobań. Pamietaj jednak aby zrobić to przed, a nie w trakcie parzenia.
4. Tygielek stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż kawa zacznie się pienić. Zdejmujemy, czekamy aż piana opadnie, nie mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu. Powtarzamy ten proces jeszcze dwukrotnie, pamiętając o tym aby nie doprowadzić do wrzenia. Aby fusy opadły szybciej, na samym końcu dodaj odrobinę zimnej wody.
5. Rozlej do małych filiżanek (mogą być te do espresso) i serwuj ze szklanką wody oraz małym słodkim dodatkiem, np. kawałkiem tureckiej chałwy.

Smacznego ...

Casvaa
CAS.M.SZA.250
8682276629684
1 szt.

Opis

Producentcasvaa
Rodzaj kawymielona
SkładArabica (100%)
szafran, śmietanka w proszku
Stopień paleniaśredni
Kraj paleniaTurcja
Turcja
Waga250 g
Najlepiej spożyć przed01-06-2025
Przeznaczenietygielek (po turecku)
Smakszafran

CASVAA Safranli Kahve z...

40,00 zł