-
KAWA
KawaPartner.pl poleca:
-
HERBATA
POLECANE:
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
189,00 złExcellent Tea Przy Kominku 40g
9,80 zł 14,00 złExcellent Tea Malinowa Ambrozja 40g
9,80 zł 14,00 zł -
YERBA MATE
NASZE PROPOZYCJE:
-
SŁODKOŚCI
-
NA PREZENT
NA KAŻDĄ OKAZJĘ
-
EKSPRESY
Nivona CafeRomatica 759 HIT CENOWY
2 769,00 zł 2 999,00 złMelitta Purista F23/0-102 czarny + 2kg kawy GRATIS
1 680,00 zł 1 899,00 zł599,00 zł1 450,00 zł -
KONSERWACJA
-
FILTRY
-
AKCESORIA
- NIŻSZA CENA * OKAZJE *
Koszyk zakupów
Koszyk zakupów
-
-
Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt
125,00 złMoya Matcha - zestaw startowy Haru
189,00 złExcellent Tea Przy Kominku 40g
9,80 zł 14,00 złExcellent Tea Malinowa Ambrozja 40g
9,80 zł 14,00 zł -
-
-
-
Nivona CafeRomatica 759 HIT CENOWY
2 769,00 zł 2 999,00 złMelitta Purista F23/0-102 czarny + 2kg kawy GRATIS
1 680,00 zł 1 899,00 zł599,00 zł1 450,00 zł -
-
-
CASVAA Osmanli Kahveshi osmańska 250g (turecka)
- Rodzaj: kawa mielona, smakowa
- Skład: 100% Arabica, sahlep, mahaleb, karob, śmietanka
- Stopień palenia: średni
- Zawartość kofeiny: niska
- Smak: kawa stylu osmańskim
- Sposób przygotowania: kawa po turecku
- Palarnia: Turcja
- Opakowanie: 250g
Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 (poniedziałek)
Koszty dostawy
Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.
Forma przesyłki | Forma płatności | Waga maks. | Koszt dostawy |
---|---|---|---|
Pocztex kurier 48 | przelew | 27 kg | 12,90 zł |
Pocztex kurier 48 | pobranie | 27 kg | 15,90 zł |
Kurier UPS | przelew | 25 kg | 19,90 zł |
Kurier UPS |
pobranie | 25 kg | 22 zł |
Kurier GLS | przelew | 27 kg | 15,50 zł |
Kurier GLS |
pobranie | 27 kg | 16,90 zł |
ORLEN Paczka | przelew | 10 kg | 8,60 zł |
Paczkomat InPost | przelew | 8 kg | 16,90 zł |
Pocztex - odbiór w punkcie | przelew | 20 kg | 11,90 zł |
Pocztex - odbiór w punkcie | pobranie | 20 kg | 14,50 zł |
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 300 zł | przelew/pobranie | 27 kg | 0,00 zł |
Odbiór osobisty | przelew/pobranie | brak | 0,00 zł |
Formy płatności
Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.
Zamów telefonicznie: 733 088 400
Casvaa Osmanli Kahvesi
kawa po turecku w stylu osmańskim
Casvaa Osmanli Kahvesi to oryginalna turecka kawa drobno mielona z tradycyjnymi dodatkami. Została oparta o średnio palone i bardzo drobno zmielone ziarna gatunku Arabica (100%), które zgodnie z osmańskimi zwyczajami, wzbogacono o sahlep, mahaleb, karob i śmietankę w proszku. Sahlep to dodatek na bazie sproszkowanych bulw storczyka męskiego i cynamonu, mahaleb to z kolei przyprawa uzyskiwana poprzez mielenie ziaren wiśni wonnej, bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Uzupełnieniem jest karob, będący odpowiednikiem kakao. Całość tworzy niezwykle aromatyczną i klimatyczną mieszankę, typową dla kuchni turków osmańskich. Przeznaczona jest do parzenia w tradycyjnym, tureckim tygielku cezve.
Bardzo ładne, ozdobione klasycznymi tureckimi wzorami opakowanie może stanowić oryginalny upominek na każdą okazję.
CHARAKTERYSTYKA KAWY
POCHODZENIE
Rodzaj kawy mielona, smakowa |
|
Waga opakowania 250g |
|
Palarnia Turcja |
SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI
Skład 100% Arabica z dodatkami smakowymi |
|
Stopień palenia średni |
|
Zawartość kofeiny niska |
PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA
Kawa Casvaa Osmanli Kahvesi została zmielona bardzo drobno, z myślą o tureckiej kulturze parzenia kawy w tradycyjnym tygielku cezve. Może jednak zostać wykorzystana także do parzenia tradycyjnego.
EKSPRES AUTOMATYCZNY Ta kawa doskonale smakuje z ekspresu automatycznego. |
|
EKSPRES KOLBOWY Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku. |
|
EKSPRES PRZELEWOWY Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły. |
KAWIARKA Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie. |
|
KAWA PO TURECKU Parzona w tygielku, zabierze Cię w egzotyczną podróż smaków. |
|
SPOSÓB TRADYCYJNY Jeśli lubisz tradycyjną "polską parzoną" ta kawa jest dla Ciebie. |
KAWA PO TURECKU - COŚ WIĘCEJ NIŻ TRADYCJA
Turecka kawa to nie tylko napój, to dziedzictwo narodowe. Co zostało potwierdzone w 2013 roku poprzez wpisanie jej na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Świeżo palone ziarna kawy są mielone na drobny proszek, następnie zalane zimną wodą z dodatkiem cukru i gotowane na wolnym ogniu, w miedzianym tygielku zwanym "cezve". Ten powolny proces trwa aż do chwili pojawienia się pianki na powierzchni naparu. Prawdziwą sztuką jest wyczucie optymalnego momentu, w którym należy go zakończyć. Zbyt krótkie gotowanie nie pozwoli wytworzyć odpowiedniej ilości pianki, a zbyt długie ją zredukuje nadając kawie niepożądany gorzki posmak. Pije się ja przede wszystkim w kawiarniach, gdzie jest podawana w małych filiżankach wraz ze szklanką czystej wody. Jest elementem tureckiego stylu życia, gdzie zaproszenie na kawę jest jednocześnie zaproszeniem do rozmowy. Ta mocno osadzona w tureckiej społeczności tradycja, jest odzwierciedleniem gościnności, przyjaźni i umiłowaniem określonego sposobu spędzania czasu. Jak również nieodzownym elementem wszelakich świąt i uroczystości.
Parzenie to prawdziwy rytuał, wymagający dokładności i cierpliwości, ale efekt wynagradza wszystkie trudy. Zmielona ziarna po połączeniu z wodą i cukrem trzykrotnie należy doprowadzić do momentu "spienienia", na przemian zdejmując i stawiając tygielek na ogniu, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia.
Jak parzyć kawę po turecku ?
1. Wlej do tygielka zimną, a najlepiej bardzo zimną wodę w ilości odpowiadającej liczbie filiżanek, które chcemy otrzymać + dodatkowo około pół filiżanki.
2. Wsyp drobno zmieloną kawę w proporcjach 1 łyżeczka / 1 filiżankę, w ilości odpowiadającej temu ile wlaliśmy wody.
3. Dodaj cukier i przyprawy (imbir, cynamon , kardamon), możesz to zrobić według własnych upodobań. Pamietaj jednak aby zrobić to przed, a nie w trakcie parzenia.
4. Tygielek stawiamy na wolnym ogniu i czekamy aż kawa zacznie się pienić. Zdejmujemy, czekamy aż piana opadnie, nie mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu. Powtarzamy ten proces jeszcze dwukrotnie, pamiętając o tym aby nie doprowadzić do wrzenia. Aby fusy opadły szybciej, na samym końcu dodaj odrobinę zimnej wody.
5. Rozlej do małych filiżanek (mogą być te do espresso) i serwuj ze szklanką wody oraz małym słodkim dodatkiem, np. kawałkiem tureckiej chałwy.
Smacznego ...
Opis
Producent | Casvaa |
Rodzaj kawy | mielona |
Skład | Arabica (100%) sahlep, mahaleb, karob, śmietanka |
Stopień palenia | średni |
Kraj palenia | Turcja |
Waga | 250 g |
Przeznaczenie | tygielek (po turecku) |
Smak | kawa w stylu osmańskim |