Etno Cafe Yirgacheffe 1000g

  • Rodzaj: kawa ziarnista
  • Segment: premium
  • Skład: 100% Arabica (single origin)
  • Kraj pochodzenia: Etiopia
  • Wysokość:  1700-2200 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Heirloom
  • Stopień palenia (wg SCA): średni-jasny
  • Proces: washed
  • Smak/Aromat: bergamotka / kwiatowo-migdałowy
  • Data palenia: 06-03-2024
  • Najlepiej spożyć przed: 06-03-2026
Produkt dostępny w magazynie!

Zamów teraz, a przesyłkę nadamy o 14:00 dziś

Ostatnie sztuki w magazynie
101,00 zł
137,00 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 137,00 zł
sztuki

clear

Koszty dostawy

Darmowa dostawa przy zakupach powyżej 300 złotych - dostępna dla wszystkich form wysyłki.

Forma przesyłkiForma płatnościWaga maks.Koszt dostawy
Pocztex kurier 48 przelew 27 kg 12,90 zł
Pocztex kurier 48 pobranie 27 kg 15,90 zł
Kurier UPS przelew 25 kg 19,90 zł
Kurier UPS
pobranie 25 kg 22 zł
Kurier GLS przelew 27 kg 15,50 zł
Kurier GLS
pobranie 27 kg 16,90 zł
ORLEN Paczka przelew 10 kg 8,60 zł
Paczkomat InPost przelew 8 kg 16,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie przelew 20 kg 11,90 zł
Pocztex - odbiór w punkcie pobranie 20 kg 14,50 zł
Darmowa wysyłka przy zakupach powyżej 300 zł przelew/pobranie 27 kg 0,00 zł
Odbiór osobisty przelew/pobranie brak 0,00 zł

Formy płatności

formy płatności

Produkty takie jak ekspresy i inne akcesoria możesz kupić na raty z CA Raty (Credit Agricole). CA Raty dostępne są dla przesyłek innych niż pobraniowe.

Sprawdź koszt wysyłki i formy płatności koszty wysyłki

Zamów telefonicznie: 733 088 400

KONKURS LAVAZZA

Kawa speciality
Etno Caffe

Etno Cafe Yirgacheffe
metody ciśnieniowe i przelewowe

Kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe to najbardziej aromatyczna z kaw tej marki. Tworzą ją, należące do segmentu premium, ziarna 100% Arabica (single origin) z plantacji w Etiopii, których uprawy znajdują się na wysokościach 1700-2200 m.n.p.m. Zastosowano dla nich palenie, które w skali SCA jest określane jako średnie-jasne, które bez wątpienia miało bardzo duży wpływ na zachowanie pełni smaku i aromatu. Yigarcheffe rozpieszcza zmysły swoim niebanalnym połączeniem aromatu kwiatów, cytrusów i migdałów. W naparze wyczujemy przyjemną cytrynową kwasowość, idealnie zbalansowaną słodycz oraz nieśmiałą nutę goryczki.

Smakuje świetnie praktycznie w każdej metodzie parzenia - w ekspresach ciśnieniowych uraczy nas połączeniem kwasowości i słodyczy, w metodach przelewowych ujawni większy potencjał kwasowości.


CHARAKTERYSTYKA KAWY

PODSTAWOWE DANE

Rodzaj kawy
ziarnista
Skład
100% Arabica (single origin)
Waga
1000g

POCHODZENIE

Pochodzenie ziaren
Etiopia
Wysokość upraw
1700 - 2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna
Heirloom

WŁAŚCIWOŚCI

Obróbka
washed
Stopień palenia
średni-jasny
Palarnia
Polska

Kontakt
Ubezpieczenie paczki

PREFEROWANE SPOSOBY PRZYGOTOWANIA

Etno Cafe Yirgacheffe to kawa bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się zarówno w ekspresie automatycznym, ekspresie kolbowym, czy kawiarce , jak i w ekspresie przelewowym, french press'ie, a nawet aeropress'ie.

EKSPRES KOLBOWY
Posiadacze ekspresów kolbowych, będą zachwyceni jej głębią smaku.
KAWIARKA
Espresso przygotowane w kawiarce z pewnością Cię nie zawiedzie.
FRENCH PRESS
Amatorzy kawy "pressowanej" na pewno docenią jej walory.
Sposoby parzenia
Ekspres przelewowy EKSPRES PRZELEWOWY
Parząc ją w ekspresie przelewowym, aromat przyjemnie pobudzi zmysły.
DRIPPER, CHEMEX
Dripper i Chemex, to dla niej partnerzy idealni. Tego trzeba spróbować.
AEROPRESS
Aeropress "wyciśnie" z tej kawy wszystko, co najlepsze.

Kawa Speciality Johan & Nystrom

PROFIL SMAKOWY

Yirgacheffe zależności od sposobu parzenia ujawnia różne oblicza: ekspres ciśnieniowy - wysoka słodycz, wyraźna kwasowość, mało wyczuwalna gorycz.  W postaci americano traci wyraźną kwasowość, a uwydatnieniu podlega słodycz. Napar jest zbliżony do czarnej herbaty z cytryną. Ekspres przelewowy to najbardziej polecana metoda. Kawa ujawnia dzięki niej pełnię swoich możliwości. Cytrynowa kwasowość jest idealnie zbalansowana z czekoladowo-migdałową słodyczą. Podbije serca kawoszy, którzy nie przepadają za goryczką. Kawiarka, tu napar jest najbardziej intensywny. Kwasowość i gorycz są dużo bardziej wyczuwalne i pozostawiają niezapomniane doznania. Całość świetnie dopełnia odrobina mleka.


NUTY SMAKOWE
• bergamotka
• kwiaty
• migdały


ETNO Cafe

Johan & Nystrom

Palarnia Etno Cafe powstała w 2012 roku z inicjatywy grupy zapaleńców, dla których wiodącą ideą było odkrywanie szeroko pojmowanego "świata kawy". Energia i zaangażowanie, które zostało włożone na samym początku szybko zaowocowały dużą popularnością produktów i uznaniem klientów. Nie poprzestali jednak na tym, rozwijając swój biznes w wielu kierunkach. dziś oprócz samej palarni posiadają ponad 20 kawiarni, uczestniczą też w projektach nie związanych bezpośrednio z kawa jako najpopularniejszym z napojów. Są to półprodukty kosmetyczne czy branża browarniana. Szeroko angażują się też w inicjatywy proekologiczne.

Etno Cafe
ETN.Z.YIR.1
5902768699272
3 szt.

Opis

ProducentEtno Cafe
Segmentpremium
single origin
Rodzaj kawyziarnista
SkładArabica (100%)
Zawartość kofeinyniska
Stopień paleniaśredni-jasny
Pochodzenie ziarenEtiopia
Kraj paleniaPolska
Waga1 kg
Data palenia06-03-2024
Najlepiej spożyć przed06-03-2026
Przeznaczenieaeropress
ekspres automatyczny
ekspres kolbowy
ekspres przelewowy
french press
kawiarka

Etno Cafe Yirgacheffe 1000g

137,00 zł 101,00 zł