Herbata

Jest 129 produktów.

Pokazano 1-18 z 129 pozycji

Aktywne filtry

Herbata czarna

Adalbert's Earl Grey 25 torebek

Cena 9,76 zł

Rodzaj: czarna aromatyzowana Typ: w torebkach Czas parzenia: 3-5 min Temperatura parzenia: 95-100 °C Ilość zaparzeń: 1

Zestaw herbat

Skrzynka herbat Sir William's Tea 90 szt

Cena 80,49 zł

Elegancka skrzynka wykonana z naturalnego drewna wypełniona wysokogatunkowymi herbatami Sir Williams. Zestaw zawiera 6 różnych herbat po 15 szt każdego z rodzaju.

Herbata

ZUMA Spiced Chai 1kg

Cena 61,79 zł

Zuma Spiced Chai aromatyczny i smaczny napój na bazie czarnej herbaty, imbiru i cynamonu.

Zestaw herbat

Skrzynka herbat Sir Williams Tea 180szt

Cena 136,59 zł

Elegancka skrzynka wykonana z naturalnego drewna wypełniona wysokogatunkowymi herbatami Sir Williams.W skład kolekcji wchodzi po 15 osobno pakowanych saszetek z każdego spośród 12 rodzajów.

Herbata

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Nazwą „herbata” określa się również napary z różnych ziół, suszu owocowego, dlatego w użyciu są określenia: lipowa, miętowa, rumiankowa itp. herbata, herbata z malin, dzikiej róży, bzu czarnego itp., herbata paragwajska, Rooibos. Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana.

  • Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
  • Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia.
  • Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Pączki następnie więdną i są suszone.
  • Proces produkcji herbaty żółtej zbliżony jest w fazie początkowej do procesu wytwarzania herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie, co powoduje, że w smaku różni się w sposób istotny zarówno od białej jak i zielonej herbaty.
  • Herbata pu-erh jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania.
  • Herbaty aromatyzowane, zwane inaczej herbatami perfumowanymi, powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat – zielonej, czarnej, pu-erh.