Filtruj

Segment

Rodzaj kawy

Marka

Cena

  • 9,00 zł - 150,00 zł

Skład

Kraj palenia

Stopień palenia

Zawartość kofeiny

Certyfikat

Waga

Przeznaczenie

Kawy włoskie

Jest 222 produktów.

Pokazano 1-30 z 222 pozycji

Aktywne filtry

Kawa ziarnista

Vergnano Gran Aroma 1kg

Cena 49,90 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (60%) Robusta (40%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

O'ccaffe Espresso Cremoso 1kg

Cena 89,00 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: mieszanka Arabica i Robusta Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

O'ccaffe Crema e Aroma 1kg

Cena 67,00 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Illy Espresso Classico 250g

Cena 28,49 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Kawa mielona

Illy Decaf 250g (bezkofeinowa)

Cena 28,49 zł

Rodzaj: kawa mielona Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: bezkofeinowa Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Illy Decaf (bezkofeinowa) 250g

Cena 28,49 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: bezkofeinowa Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Bristot Classico 1kg

Cena 36,90 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (20%), Robusta (80%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa mielona

Lavazza Crema e Gusto Dolce 250g

Cena 16,90 zł

Rodzaj: kawa mielona Skład: Arabica (50%) Robusta (50%) Stopień palenia: jasny Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Lavazza Crema e Aroma 1kg

Cena 61,50 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (50%), Robusta (50%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Segafredo Intermezzo 1kg

Cena 40,90 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (60%), Robusta (40%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa mielona

Pellini Top 250g 100% Arabica

Cena 23,49 zł

Rodzaj: kawa mielona Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Vergnano Espresso Seicento 600 1kg

Cena 93,98 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (60%) Robusta (40%) Stopień palenia: ciemny Zawartość kofeiny: wysoka Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Lavazza Expert Gusto Forte1kg

Cena 45,49 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Robusta (100%) Stopień palenia: ciemny Zawartość kofeiny: bardzo wysoka Palarnia: Włochy

Kawa mielona

Illy Espresso Classico 250g

Cena 28,49 zł

Rodzaj: kawa mielona Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Kawa mielona

Lavazza Qualita Oro 250g

Cena 20,49 zł

Rodzaj: kawa mielona Skład: Arabica (100%) Stopień palenia: średni Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Kawa ziarnista

Vergnano Espresso 1kg

Cena 57,90 zł

Rodzaj: kawa ziarnista Skład: Arabica (85%) Robusta (15%) Stopień palenia: ciemny Zawartość kofeiny: niska Palarnia: Włochy

Włochy słyną z doskonałego espresso, cappuccino, latte macchiato. Statystyczny włoch wypija codziennie kilka filiżanek kawy. Włochy słyną z małych rodzinnych palarnii kawy. Kawy włoskie to najczęściej mieszanka dwóch gatunków kawy: arabiki i robusty. Arabika zawiera niewiele kofeiny i jest delikatna w smaku, ze słodkimi i kwaskowymi nutami. Robusta zawiera dużo kofeiny i jest bardziej intensywna, w smaku wyczuwalna nuta goryczy.

Włosi nie lubią gorzkiej kawy, dlatego dobrej robusty używa się do równoważenia kwaskowości arabiki. Specjaliści tworzą mieszanki kaw o rozmaitym charakterze i przeznaczeniu. Włoskie kawy zawierają zazwyczaj od 40% do 100% ziaren arabiki. Nie tworzy się mieszanek 100% robusty, ponieważ taka kawa byłaby bardzo gorzka.

Charakter kawy to także stopień palenia. W wielu rodzinnych palarniach fachowa wiedza o paleniu kawy i tworzeniu mieszanek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i stanowi tajemnicę rodzinną. We Włoszech wyróżnia się trzy stopnie palenia: jasne (tostatura chiara), średnie (tostatura media) oraz ciemne (tostatura scura). Większość włoskich kaw jest średnio palona.

Espresso to nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 - 92 °C) wody pod ciśnieniem 9 - 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób mocna kawa posiada (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z wł. crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu około 25 s, zawartość kofeiny w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych - m.in. latte macchiato, caffè macchiato, czy cappuccino.