Kawa speciality i najpopularniejsze metody jej parzenia

visibility69 Views list In: Ciekawostki

Bariści oraz prawdziwi smakosze małej czarnej z pewnością znają ten termin. Pozostałym możemy zdradzić, że kawa speciality to przysłowiowy produkt z najwyższej półki. Aby jednak mogła zasłużyć sobie na to miano, podlega surowej ocenie. Jakie kryteria bierze pod uwagę organizacja The Specialty Coffee Association? Konsystencję, czystość, kwasowość, zrównoważenie nut smakowych, aromatyczność oraz słodycz. Kawa speciality musi uzyskać minimum 80 punktów na 100. Powinna być zbierana ręcznie ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Co więcej, dopuszczalne jest jedynie 5 defektów na 350 g produktu.


Nawet kultowe espresso przygotowane w ekspresie najwyższej klasy nie będzie urzekać smakiem, jeżeli użyjemy przeciętnej jakości ziaren. W przypadku kawy speciality różnica widoczna jest gołym okiem, już na etapie parzenia. Napój wprost zachwyca bogatym aromatem. Nasze kubki smakowe wyczuwają delikatną słodycz oraz ulubioną nutę czekolady, orzechów czy tropikalnych owoców w zależności od indywidualnych preferencji. Już jedna filiżanka kawy z segmentu speciality potrafi skraść nasze serce i sprawić, że już nigdy nie sięgniemy po popularne produkty z marketu.


Jakie wyróżniamy metody parzenia kawy speciality?
Ziarniste kawy speciality przeznaczone do intensywnego espresso, cappuccino czy latte macchiato można przygotować w ekspresie ciśnieniowym. Parzenie pod wyższym ciśnieniem wyciągnie ze średnio i ciemno palonych ziaren najlepsze walory smakowe. Pozwala wyczuć nuty charakterystyczne dla danej odmiany, bez nadmiernej goryczki.


Dużą popularnością cieszą się także alternatywne metody parzenia, które działają na zasadzie przelewu. Doskonale nadają się do jasno palonych kaw z segmentu speciality. Dzięki nim możemy uzyskać napój o naturalnym smaku, w którym dominuje kwasowość lub słodycz. Dłuższy kontakt ziaren z wodą wydobywa z nich najlepsze właściwości. Wśród polecanych metod wymienić można:

- chemex – kawa przygotowywana jest w szklanej kolbie z wykorzystaniem grubych i wielowarstwowych filtrów papierowych, które pozwalają oddzielić nawet najmniejsze cząsteczki od naparu; uzyskany napar wyróżnia się klarownym, ale delikatnym smakiem,

dripper – kawa spływa bardzo cienkim strumieniem do podstawionego naczynia przez około 3 minuty; tutaj również niezbędne są papierowe filtry we właściwym rozmiarze; co ciekawe, uzyskany napój zawiera więcej kofeiny niż tradycyjne espresso,

- aeropress - składa się z cylindra zaparzającego z sitkiem oraz kolby zakończonej gumową uszczelką; czas parzenia zajmuje kilka minut, a sam proces przyrządzania kawy pozwala na eksperymentowanie ze smakiem i intensywnością,

- french press – to niezwykle proste w użyciu i bezproblemowe w czyszczeniu urządzenie do parzenia kawy; tworzy je szklany lub metalowy cylinder oraz tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek; nawet najmniejsze drobinki ziaren nie przedostają się do gotowego napoju.


W przypadku kawy speciality samo zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem nie wystarczy. Popularnym sposobem na przygotowanie tej wyśmienitej małej czarnej jest użycie kawiarki, która pozwala uzyskać dużo lepsze walory smakowe i aromatyczne. To także znakomita alternatywa dla drogiego i niekiedy skomplikowanego w użyciu ekspresu.


Wiele osób sięga także po ekspres kolbowy, czyli ręczny, w którym napar przygotowywany jest pod ciśnieniem. Wyróżnia się kremową konsystencją oraz aksamitną pianką. Jeżeli jednak mamy ochotę na kawę mrożoną, możemy użyć metody cold brew. To nic innego jak ekstrakt uzyskiwany w niskiej temperaturze – zmielone ziarna zalewamy wodą od 80 do 97 stopni Celsjusza w zależności od tego, jakim narzędziem się posługujemy. Napój ma słodki, orzeźwiający smak. Zawiera więcej kofeiny niż kawa zaparzana w tradycyjny sposób, co oczywiście związane jest z długim macerowaniem ziaren w wodzie.



Aby delektować się wyśmienitym smakiem kawy, wcale nie musimy korzystać z usług profesjonalnego baristy. Wystarczy zamówić produkt z segmentu speciality, aby podarować sobie filiżankę aromatycznej małej czarnej i cieszyć się każdym jej łykiem w domowym zaciszu.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December