Chemex Classic Coffee Maker - 8 filiżanek - 1,2l - Ekspres przelewowy

Chemex Classic Coffee Maker - 8 filiżanek - 1,2l - Ekspres przelewowy

Chemex Classic Coffee Maker - 8 filiżanek - 1,2l - Ekspres przelewowy

Chemex Coffee Maker to niesłychanie prosty - zarazem genialny wynalazek dr Petera Schlumbohma, założyciela firmy Chemex z Pittsfield (zainspirowanego funkcjonalistycznymi ideami sztuki szkoły Bauhaus).

CHEM.D.CLAS.8

230,00 zł

Dodaj do koszyka

Dodaj do listy życzeń

Dostawa Cena
Przesylka kurierska FedEx - Pobranie 17,00 zł
Pocztex kurier - Przelew 10,50 zł
Pocztex kurier - Pobranie 13,50 zł
Paczkomat InPost - Przelew 11,00 zł
Przesylka kurierska FedEx - Przelew 14,00 zł
Odbiór osobisty w Tarnowskich Górach 0,00 zł
(*Darmowa wysyłka dostępna przy zakupach od 300 zł)

Infomacja o produkcie

Chemex Coffee Maker to niesłychanie prosty - zarazem genialny wynalazek dr Petera Schlumbohma, założyciela firmy Chemex z Pittsfield (zainspirowanego funkcjonalistycznymi ideami sztuki szkoły Bauhaus).

Wykonany w całości z wysokiej jakości szkła, chemicznie  obojętnego materiału, który nie absorbuje zapachów lub pozostałości chemicznych.

Wykorzystuje wszystkie zasady chemiczne  prawidłowego sposobu parzenia. Nie posiada ruchomych części co gwarantuje niezawodność działania (z wyjątkiem potrzaskania lub fizycznego zniszczenia).

Filtry Chemex wykonane są z naturalnego, niezanieczyszczonego chemicznie papieru.

Chemex Coffee Maker jest również częścią ekspozycji stałej Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku (Museum of Modern Art - MoMA).
 
 
Jak przyrządzić kawę w Chemex Coffee Maker?
  1. Otwórz filtr Chemex-Bonded Coffee Filter w kształt rożka. Jedna ze stron powinna mieć 3 warstwy papieru, z drugiej strony pozostanie jedna. Następnie umieść rożek w karafce wąską częścią w stronę dna, filtr masz już gotowy!
  2. Filtr po umieszczeniu w karafce należy zwilżyć gorącą wodą i nastęnie wylać czystą wodę z naczynia.
  3. Zmiel ziarna kawy w ręcznym bądź automatycznym młynku, uważaj żeby nie mielić ziarna zbyt drobno.
  4. Na 150ml gotowej kawy potrzebujesz jedną stołową łyżkę zmielonej kawy. Z naszego doświadczenia wynika, że na 3 filiżanki kawy potrzeba 30gramów zmielonej kawy, a ziarna powinny być zmielone grubiej od espresso, ale drobniej niż do frenchpress. Jeżeli wolisz mocniejszą kawę, wsyp więcej wedle uznania. Kawa z Chemex nie powinna być gorzka nawet przy dużej ilości kawy.
  5. Ugotuj wodę, wyłącz czajnik zanim woda zacznie wrzeć bardzo gwałtownie. Temperatura wody powinna wynosić około 90-95 stopni. Na początku wlej małą ilość wody na zmielone ziarna, tylko żeby je zwilżyć, a woda będzie mogła spowodniej spływać do karafki bez wylewania się. Dzięki zwilżaniu pozwalamy zmielonej kawie na "rozkwitnięcie" tak aby wszystko co najlepsze Twojej kawie mogło zostać uwolnione.
  6. Po zwilżeniu kawy i odczekaniu paru sekund po prostu zacznij wlewać więcej wody oblewając całość kawy którą wsypałeś do filtra. Uważaj żeby nie wlewać wody zbyt szybko, woda powinna być sporo poniżej górnej krawędzi Twojego Chemexa.
  7. Gdy kawa zacznie wolno kapać z filtra do naczynia to znak, że Twoja kawa jest gotowa, czas od rozpoczęcia zalewania kawy w filtrze do końca parzenia powinien wynosić maksymalnie 4 minuty. Teraz należy wyciągnąć filtr z kawą i rozlać kawę do filiżanek, gotowe! :)

Dodatkowe dane

ProducentChemex
Wysokość23
Ilość filiżanek8
Pojemność1,2L

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

8 Inne produkty w tej samej kategorii:

Zobacz także

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Promocje

Wszystkie promocje

Strony Informacyjne

Tagi

kawa ziarnista włoskie kawy kawa do ekspresu kawy włoskie arabika lavazza herbata espresso Kawa Lavazza Yerba Mate

Lista życzeń

Brak produktów

Ostatnie na blogu