Jak przechowywać kawę?

Kupno pysznej, aromatycznej kawy o wysokiej jakości to niestety nie wszystko. Często pomijany zostaje aspekt jej przechowywania. W tym wpisie przybliżymy Wam jak to zrobić, by kawa nie utraciła swojego smaku i aromatu :)
Kawa w lodówce?
To chyba najczęstszy mit o prawidłowym przechowywaniu kawy. Nic bardziej mylnego! Dlaczego?
Podstawową przeszkodą jest fakt, iż kawa bardzo chłonie zapachy, a co za tym idzie zamiast nut czekolady, cytrusów i innych wyczujesz szynkę, rosół i inne lodówkowe skarby. Myślimy, że dla nikogo nie jest to pożądany efekt.
Co z szczelnie zamkniętą paczką kawy? Niestety i tym przypadku przechowywanie w lodówce jest niewskazane. Zbyt niska temperatura neutralizuje cenne olejki smakowe, co spowoduje, że szereg nut smakowych odejdzie w zapomnienie.
Szklany/ metalowy pojemnik
To najczęstsza forma przechowywania kawy w domach. Dlaczego zła?
Przez szkło wpadają promienie słoneczne, które negatywnie działają na ziarna. Można więc zatem zastosować tę metodę, ale słoik należy umieścić w szafce.
Dlaczego więc metalowy pojemnik, który nie przepuszcza światła również nie jest polecanym sposobem? Otóż bardzo możliwe, że kawa najzwyczajniej przesiąknie smakiem metalu i marzenie o pysznej małej czarnej pryśnie jak bańka mydlana..
Nie przesypuj!
Najlepszym sposobem na przechowywanie kawy jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu. Wcale nie musisz, a nawet nie powinieneś kupować specjalnego pojemnika!
Zwykle oryginalne paczki wykonane są z trwałych materiałów i posiadają specjalny zaworek, dzięki czemu kawa nie wietrzeje i ma możliwość odgazowania.
Po otwarciu opakowania należy zwinąć brzeg i spiąć klipsem, a następnie schować w zacienione, suche, chłodne miejsce.
Reasumując, należy pamiętać, że poprawne przechowywanie kawy ma duży wpływ na finalny smak naparu. Róbmy to więc poprawnie :)