Jamaica Blue Mountain, czyli luksus zamknięty w ziarnach kawy

visibility409 Views list In: Nowości w sklepie

Początki kawy Jamaica Blue Mountain sięgają 1782 roku. Wtedy sir Nicolas Lawes (były gubernator jamajki) sprowadził odmianę kawy arabica typica. Okazało się, że warunki klimatyczne na Jamajce były idealne do jej wzrostu. Po dziewięciu latach kawa ta zaczęła być eksportowana. Na przełomie XVIII i XIX trafiła na teren Gór Błękitnych. Tak właśnie rozpoczęła się historia legendarnej kawy Jamaica Blue Mountain i od tej pory cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród najbardziej wymagających kawoszy.

Co czyni kawę Jamaica Blue Mountain tak wyjątkową?

Góry Błękitne są w 85% porośnięte przez lasy, które skutecznie dostarczają kawowcom cienia. Żyzna, wulkaniczna gleba bogata w azot i fosfor regularnie nawadniana deszczem w połączeniu z mglistymi chmurami dającymi cień tworzą idealne warunki do wzrostu kawowców. Ważnym czynnikiem jest również wysokość- aby kawa otrzymała certyfikat Jamaica Blue Mountain, musi być uprawiana pomiędzy 500m n.p.m, a 1676m n.p.m. Dzięki temu ziarna mają gęstszą strukturę, a zatem dużo bogatszy bukiet smakowy. Te niebiesko-zielone niemal bliźniacze ziarenka dają wprost niebiański napar. Łagodny, z kwiatowymi nutami, subtelną kwasowością i przyjemnym, słodkim finiszem. By osiągnąć pełnię smaku bez nieprzyjemnej goryczki, ziarna są jasno palone. Każdy łyk to raj dla podniebienia. Smak kawy stopniowo rozwija się na języku oferując szeroki wachlarz nut smakowych. Picie Jamaica Blue Mountain to niezwykła uczta dla zmysłów..Jak widać, nie bez powodu jest ona od lat uważana za królową kaw!

Najwyższa jakość i dbałość o każdy szczegół kluczem do sukcesu.....

Plantacje kawy Jamaica Blue Mountain obejmują niewielkie, lokalne gospodarstwa o powierzchni niespełna pół hektara, dzięki czemu plantatorzy mogą zadbać o każdy szczegół i zbierać ziarna ręcznie. Najbardziej znane obszary uprawy to Saint Andrew, Saint Thomas, Portland i Saint Mary. Nad wszystkim sprawia pieczę Coffee Industry Board of Jamaica. Organizacja ta sprawdza kawę pod każdym względem, zanim zostanie jej przyznany certyfikat. Specjaliści sprawdzają czy ziarna w 100% pochodzą z Gór Błękitnych, kontrolowany jest rozmiar ziaren, kolor i ewentualne skazy. Poddawane są również kontroli organoleptycznej, aby sprawdzić czy dana partia kawy posiada pożądany smak i aromat. Ponadto kawa przeznaczona na eksport, musi spełniać dodatkowe wymogi. Ziarna pakowane są w 15, 30 lub 70 kilogramowe beczki, które są odpowiednio oznaczone i opieczętowane na znak autentyczności jakości ziaren.

Czy Jamaica Blue Mountain to rzeczywiście najlepsza kawa na świecie? Spróbuj sam! Zaleca się użycie większej ilości ziaren podczas przygotowywania kawy, niż standardowo, by w pełni odkryć bogaty smak naparu.

Już teraz możesz zamówić kawy z domieszką niebiańskiej Jamaica Blue Mountain w naszym sklepie!

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December